Londýnske striebro má už vyššiu finančnú hodnotu ako pekinské zlato

21.07.2012 Bratislava

Bratislava 20. júla (TASR) - Prémie, ktoré úspešní slovenskí športovci dostanú za umiestnenia do 8. priečky na Hrách XXX. olympiády v Londýne, sa oproti inkasovaným prémiám z Pekingu značne zmenili. Navŕšenie ocenenia najlepších má za následok, že prípadnému striebornému medailistovi z britskej metropoly prináleží dokonca vyšší peňažný bonus, ako dostal olympijský víťaz v Pekingu.

Finančné odmeny schválil Výkonný výbor Slovenského olympijského výboru (SOV) po konzultáciách s rezortným ministerstvom na štvorročný olympijský cyklus po predchádzajúcej olympiáde a rovnaké čísla platili už pre slovenských reprezentantov po umiestneniach na ZOH vo Vancouvri pred dvoma rokmi. Jedna polovica prémie pochádza zo sponzorských príspevkov partnerov SOV, kým za hradenie druhej polovice je zodpovedný štát.

"Chceli sme tú sumu navŕšiť oproti Pekingu, porovnávali sme aj ocenenie úspechov v Európe a myslíme si, že takéto výšky prémií sú adekvátne," povedal pre TASR generálny sekretár SOV Jozef Liba. Európa sa stále nevymanila z nežiaducich vplyvov svetovej finančnej krízy a šport danou situáciou trpí rovnako ako odvetvia hospodárstva, záväzok daný športovcom však nemohol byť zmenený s odôvodnením šetrenia. "Nebolo by to fér voči našim reprezentantom v Londýne. Odmeny platia pre dobu štyroch rokov a my sme nemali v úmysle nič meniť," dodal Liba, podľa ktorého neexistuje horná hranica rozpočtu pre úspešných. "Keby bolo viac medailistov a úspešných, je to náš problém a budeme to musieť vyriešiť my. Bodaj by tomu tak bolo."

Pre prípad dosiahnutia výnimočných výkonov, ako sú svetové rekordy a pod., neexistuje šablóna. "Olympijské hry zvyčajne nie sú o rekordoch. Ale ak by taká situácia nastala, budeme to riešiť individuálne a som si istý, že naši partneri budú za takéhoto scenára ústretoví a štedrí," dodal Liba.

Ak medailu alebo umiestnenie získa dvojica, trojica, či kvarteto, sumy sa samozrejme podľa konceptov z predchádzajúcich hier zvýšia. Menil sa ale vzorec. Kým pred minulou olympiádou v Pekingu za každého ďalšieho člena posádky stúpla suma o polovicu, teraz je to o 75 percent. Teda napríklad zlatý štvorkajak by si delil na štyri časti odmenu v celkovej výške 146.250 eur. Zo všetkých odmien by mala putovať tretina na účty členov realizačného tímu.

Odmeny za umiestnenie na OH 2012 v Londýne:

1. miesto - 45.000 eur, 2. miesto - 35.000 eur, 3. miesto - 25.000 eur, 4. miesto - 15.000 eur, 5. miesto - 10.000 eur, 6. miesto - 8000 eur, 7. miesto - 6000 eur, 8. miesto - 4000 eur
 

Vyberte región